STATUTEN VERENIGING
Het Microsoft Word document van de statuten van ABV kunt u hier vinden.
Hieronder staat de tekst:
Heden, vijftien december negentienhonderd negen en tachtig verschenen voor mij, mr. Johannes Petrus Mensink, notaris ter standplaats Terschelling en Vlieland:
I. de heer mr. Bert Spruijt, kandidaat-notaris, wonende te Terschelling; ten deze handelend als schriftelijk lasthebber, van welke lastgeving blijkt uit een onderhandse akte van volmacht, welke na op de door de wet vereiste wijze voor echt erkend te zijn, aan deze akte wordt gehecht, van:
De comparant, handelend als gemeld, verklaarde:
NAAM EN ZETEL.
ARTIKEL 1.
De vereniging draagt de naam "ALGEMEEN BELANG VLIELAND", hierna in deze statuten ook te noemen "de vereniging".
Zij is gevestigd in de gemeente Vlieland.
DOEL/DUUR
ARTIKEL 2.
ARTIKEL 3.
De duur van de vereniging is onbepaald.
LEDEN, ERE-LEDEN EN BEGUNSTIGERS
ARTIKEL 4.
ARTIKEL 5.
ARTIKEL 6.
Omtrent toelating als lid beslist het bestuur, met dienverstande dat ingeval van afwijzing door het bestuur, de Algemene Ledenvergadering alsnog tot toelating kan besluiten.
ARTIKEL 7
1. Het lidmaatschap eindigt:
3. Opzegging van het lidmaatschap door het lid of door de vereniging kan slechts geschieden tegen het einde van een verenigingsjaar en met inachtneming van een opzegtermijn van vier weken. Echter kan het lidmaatschap onmiddellijk worden beëindigd indien van de vereniging of van het lid redelijkerwijs niet gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren.
4. Een opzegging in strijd met het bepaalde in het vorige lid, doet het lidmaatschap eindigen op het vroegst toegelaten tijdstip volgende op de datum waartegen was opgezegd.
5. Een lid is niet bevoegd door opzegging van zijn lidmaatschap een besluit waarbij de verplichtingen van de leden van geldelijke aard zijn verzwaard, te zijnen opzichte uit te sluiten.
6. Ontzetting uit het lidmaatschap geschiedt door het bestuur.
7. Van een besluit tot opzegging van het lidmaatschap door de vereniging op grond dat redelijkerwijs van de vereniging niet gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren en van een besluit tot ontzetting uit het lidmaatschap staat de betrokkene binnen een maand na de ontvangst van de kennisgeving van het besluit beroep open op de algemene ledenvergadering. Hij wordt daartoe ten spoedigste schriftelijk van het besluit met opgave van redenen in kennis gesteld.Gedurende de beroepstermijn en hangende het beroep is het lid geschorst.
8. Wanneer het lidmaatschap in de loop van een verenigingsjaar eindigt, blijft desniettemin de jaarlijkse bijdrage voor het geheel verschuldigd, behoudens ontheffing hiervan door het bestuur.
VERPLICHTING DER LEDEN
ARTIKEL 8.
LEDENVERGADERING
ARTIKEL 9.
De ledenvergadering is het besluitvormend orgaan van de vereniging.
Zij heeft, behoudens elders in deze statuten aangegeven taken, meer speciaal tot taak:
ARTIKEL 10.
ARTIKEL 11.
In het eerste of tweede kwartaal van elk kalenderjaar wordt een ledenvergadering gehouden, hierna aangeduid als de jaarvergadering, waarin:
ARTIKEL 12.
Oproepen tot een ledenvergadering worden schriftelijk aan alle leden toegezonden tenminste veertien dagen voor de dag van de vergadering, met opgave van de agenda.
ARTIKEL 13.
BESTUUR
ARTIKEL 14.
Het bestuur is belast met:
ARTIKEL 15.
ARTIKEL 16.
Het dagelijks bestuur van de vereniging bestaat uit de voorzitter, de secretaris en de penningmeester. De voorzitter, de secretaris en de penningmeester worden door het bestuur uit zijn midden aangewezen.
De voorzitter leidt de ledenvergadering, de secretaris is verantwoordelijk voor het notuleren van leden- en bestuursvergaderingen.
Indien de voorzitter en/of de secretaris niet aanwezig zijn, treden hun respectieve plaatsvervangers op en indien ook deze afwezig zijn voorziet de vergadering daarin zelve.
ARTIKEL 17.
ARTIKEL 18.
GELDMIDDELEN.
ARTIKEL 19.
PROGRAMMA
ARTIKEL 20.
Elke vier jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen wordt een programma door de ledenvergadering vastgesteld.
ARTIKEL 21.
Wijzigingen van en aanvullingen op het programma worden vastgesteld door de ledenvergadering.
ARTIKEL 22.
COMMISSIES EN WERKGROEPEN
ARTIKEL 23.
De ledenvergadering kan commissies en werkgroepen instellen op voordracht van het bestuur, de raadsfraktie en/of tenminste vijf leden.
ARTIKEL 24.
De commissies en werkgroepen kunnen ook niet-leden bij hun werkgroepen betrekken, dit alleen met goedkeuring van het dagelijks bestuur.
ARTIKEL 25.
De ledenvergadering bepaalt de taak van de ingestelde commissies en werkgroepen, welke taak niet in strijd mag zijn met statuten of huishoudelijk reglement.
ARTIKEL 26.
Ingeval van de mogelijkheid tot deelname in commissies ex artikel 61 van de gemeentewet door burgers, niet raadsleden zijnde, worden deze voorgedragen tot benoeming door de ledenvergadering, na overleg met het bestuur.
ARTIKEL 27.
De commissies en werkgroepen brengen van hun
activiteiten verslag uit aan de ledenvergadering, zo vaak als dit door de commissies en werkgroepen, het bestuur of tenminste vijf leden wenselijk wordt geacht.
FRAKTIE
ARTIKEL 28.
STATUTENWIJZIGING
ARTIKEL 29.
ONTBINDING
ARTIKEL 30
HUISHOUDELIJK REGLEMENT
ARTIKEL 31
SLOTBEPALINGEN.
ARTIKEL 32.
In zaken waarbij de wet noch de statuten uitsluitsel geven, beslist het bestuur.
De komparant is mij, notaris, bekend.
Waarvan deze akte in minuut is verleden te Terschelling op de datum in het hoofd van deze akte vermeld.
Na zakelijke opgave van de inhoud van deze akte aan de verschenen persoon, heeft deze verklaard van de inhoud van deze akte te hebben kennisgenomen en op volledige voorlezing daarvan geen prijs te stellen. Vervolgens is deze akte na beperkte voorlezing door de komparant en mij, notaris, ondertekend.
REP.NO. 2211 GEREGISTREERD IN ENKEL-VOUD TE LEEUWARDEN D.D. 27-12-1989
IN REG.3 ONDER NUMMER 3.910032.006 RENVOOI(EN) : GEEN
ANNEX(EN) : TWEE
KOSTEN VAN REGISTRATIE : FL ****6,00
UITTREKSEL VAN DE NOTULEN.
Uittreksel uit de notulen van de algemene vergadering van de vereniging "ALGEMEEN BELANG VLIELAND", gevestigd te Vlieland, gehouden op 14 december 1989.De voorzitter opent de vergadering en konstateert:
Het Microsoft Word document van de statuten van ABV kunt u hier vinden.
Hieronder staat de tekst:
Heden, vijftien december negentienhonderd negen en tachtig verschenen voor mij, mr. Johannes Petrus Mensink, notaris ter standplaats Terschelling en Vlieland:
I. de heer mr. Bert Spruijt, kandidaat-notaris, wonende te Terschelling; ten deze handelend als schriftelijk lasthebber, van welke lastgeving blijkt uit een onderhandse akte van volmacht, welke na op de door de wet vereiste wijze voor echt erkend te zijn, aan deze akte wordt gehecht, van:
- de heer PIETER STUIVENGA, zonder beroep, wonende te Vlieland, Esdoornlaan 8, geboren op een september negentienhonderd een en dertig;
- mevrouw ELIZABETH GERRITSMANIJNUIS, zonder beroep, wonende te Vlieland, Sparrenlaan 12, geboren op vijf november negentienhonderd twee en vijftig;
- de heer WILLEM JAN DE JONG, opperman, wonende te Vlieland, Sparrenlaan 10, geboren op zeven en twintig mei negentienhonderd een en vijftig;
De comparant, handelend als gemeld, verklaarde:
- dat de hiervoor genoemde vereniging werd opgericht in januari negentienhonderd een en tachtig;
- dat voor de vereniging nimmer de statuten notarieel zijn vastgesteld en de vereniging niet ingeschreven staat in het verenigingenregister bij de Kamer van Koophandel;
- dat met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen en de huidige bepalingen in de kieswet deze situatie zeer ongewenst is
- dat ter voorkoming van bedoelde, ongewenste consequenties de algemene vergadering van voornoemde vereniging heeft besloten de statuten van de vereniging notarieel te laten vastleggen en de vereniging te doen inschrijven in het hiervoor bedoelde verenigingenregister;
- dat van het hiervoor bedoelde besluit der algemene vergadering blijkt uit een uittreksel uit de notulen van de betreffende vergadering, welk uittreksel aan deze akte wordt gehecht.
NAAM EN ZETEL.
ARTIKEL 1.
De vereniging draagt de naam "ALGEMEEN BELANG VLIELAND", hierna in deze statuten ook te noemen "de vereniging".
Zij is gevestigd in de gemeente Vlieland.
DOEL/DUUR
ARTIKEL 2.
- De vereniging heeft ten doel, als politiek onafhankelijke groepering, het verwezenlijken van haar politieke programma door een zo sterk mogelijke vertegenwoordiging in de raad van de gemeente op Vlieland. Haar programma houdt in het algemeen in de behartiging en bevordering van de belangen van de bevolking van Vlieland in al haar geledingen, door het streven naar een evenwicht tussen enerzijds het behoud van de natuurlijke en cultuurhistorische waarde en anderzijds naar de mogelijkheid voor een optimale leefbaarheid ten behoeve van de eilandbevolking, en voor de toerist om Vlieland als herkenbaar vakantie-eiland te blijven ervaren.
- Zij tracht dit doel onder meer te bereiken door:
- uit haar leden kandidaten aan te wijzen die zich verkiesbaar stellen op de lijst van de vereniging voor de gemeenteraadsverkiezingen van de gemeente Vlieland een en ander als voorzien in de kieswet;
- de verkiezing van afgevaardigden in regionale en/of gewestelijke raden,waterschappen,commissies en dergelijke;
- het houden van openbare bijeenkomsten;
- alle wettige middelen die voor het doel bevorderlijk zijn.
ARTIKEL 3.
De duur van de vereniging is onbepaald.
LEDEN, ERE-LEDEN EN BEGUNSTIGERS
ARTIKEL 4.
- De vereniging kent leden, ere-leden en begunstigers.
- Ere-leden zijn zij, die zich door bijzondere verdiensten jegens de vereniging hebben onderscheiden en op voorstel van het bestuur door de algemene ledenvergadering als zodanig zijn benoemd, zulks met een meerderheid van twee/derde van de uitgebrachte geldige stemmen.
- Begunstigers zijn zij, die zich bereid verklaard hebben de vereniging financieel of anderzins te steunen met een door de algemene ledenvergadering - vast te stellen minimum-bijdrage.
- Ere-leden en begunstigers hebben geen andere rechten en verplichtingen dan die welke hun uitdrukkelijk bij of krachtens de statuten zijn toegekend en opgelegd.
ARTIKEL 5.
- Lid van de vereniging kunnen zijn natuurlijke personen die het programma, de statuten en het huishoudelijk reglement onderschrijven en de leeftijd van zestien jaar hebben bereikt. Rechten en plichten aan het lidmaatschap verbonden worden nader in deze statuten en in het huishoudelijk reglement geregeld.
- Het bestuur houdt een register waarin de namen en adressen van alle leden zijn opgenomen.
ARTIKEL 6.
Omtrent toelating als lid beslist het bestuur, met dienverstande dat ingeval van afwijzing door het bestuur, de Algemene Ledenvergadering alsnog tot toelating kan besluiten.
ARTIKEL 7
1. Het lidmaatschap eindigt:
- door overlijden;
- door schriftelijke opzegging;
- door opzegging namens de vereniging. Deze kan geschieden wanneer een lid heeft opgehouden aan de voor het lidmaatschap bij de statuten gestelde vereisten te voldoen, wanneer hij zijn verplichtingen jegens de vereniging niet nakomt, alsook wanneer redelijkerwijs van de vereniging niet gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren;
- door ontzetting. Deze kan alleen worden uitgesproken wanneer een lid in strijd met de statuten, reglementen of besluiten der vereniging handelt, of de vereniging op onredelijke wijze benadeelt;
3. Opzegging van het lidmaatschap door het lid of door de vereniging kan slechts geschieden tegen het einde van een verenigingsjaar en met inachtneming van een opzegtermijn van vier weken. Echter kan het lidmaatschap onmiddellijk worden beëindigd indien van de vereniging of van het lid redelijkerwijs niet gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren.
4. Een opzegging in strijd met het bepaalde in het vorige lid, doet het lidmaatschap eindigen op het vroegst toegelaten tijdstip volgende op de datum waartegen was opgezegd.
5. Een lid is niet bevoegd door opzegging van zijn lidmaatschap een besluit waarbij de verplichtingen van de leden van geldelijke aard zijn verzwaard, te zijnen opzichte uit te sluiten.
6. Ontzetting uit het lidmaatschap geschiedt door het bestuur.
7. Van een besluit tot opzegging van het lidmaatschap door de vereniging op grond dat redelijkerwijs van de vereniging niet gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren en van een besluit tot ontzetting uit het lidmaatschap staat de betrokkene binnen een maand na de ontvangst van de kennisgeving van het besluit beroep open op de algemene ledenvergadering. Hij wordt daartoe ten spoedigste schriftelijk van het besluit met opgave van redenen in kennis gesteld.Gedurende de beroepstermijn en hangende het beroep is het lid geschorst.
8. Wanneer het lidmaatschap in de loop van een verenigingsjaar eindigt, blijft desniettemin de jaarlijkse bijdrage voor het geheel verschuldigd, behoudens ontheffing hiervan door het bestuur.
VERPLICHTING DER LEDEN
ARTIKEL 8.
- De leden en de begunstigers zijn gehouden tot het betalen van een jaarlijkse bijdrage, die door de algemene ledenvergadering zal worden vastgesteld.
- De verplichtingen der leden worden vastgesteld door de algemene ledenvergadering en opgenomen in het huishoudelijk reglement.
LEDENVERGADERING
ARTIKEL 9.
De ledenvergadering is het besluitvormend orgaan van de vereniging.
Zij heeft, behoudens elders in deze statuten aangegeven taken, meer speciaal tot taak:
- het standpunt van de vereniging te bepalen met betrekking tot de hoofdzaken van gemeentelijk beleid;
- het verlenen van ondersteuning en het geven van aanwijzingen aan de gemeenteraadsfractie, als bedoeld in artikel 28 van deze statuten;
- het samenstellen van de lijst van kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen.
ARTIKEL 10.
- De ledenvergadering wordt tenminste tweemaal per jaar gehouden en voorts wanneer het bestuur of tenminste een zodanig aantal leden als bevoegd is tot het uitbrengen van een/tiende gedeelte der stemmen in de algemene ledenvergadering, dat wenselijk acht.
- Na ontvangst van een verzoek van de leden als bedoeld in lid 1 is het bestuur verplicht tot bijeenroeping van een algemene vergadering op een termijn van niet langer dan vier weken. Indien aan het verzoek tot het bestuur werd ontvangen, geen gevolg wordt gegeven, zullen de verzoekers zelf tot die bijeenroeping kunnen overgaan op de wijze waarop het bestuur de algemene vergaderingen bijeenroept.
ARTIKEL 11.
In het eerste of tweede kwartaal van elk kalenderjaar wordt een ledenvergadering gehouden, hierna aangeduid als de jaarvergadering, waarin:
- het jaarverslag van de secretaris wordt vastgesteld;
- de financiële jaarstukken als bedoeld in artikel 22 worden vastgesteld;
- de kascontrole-commissie rapport uitbrengt over de controle van het financiële beheer;
- de begroting voor het komende jaar wordt vastgesteld;
- eventuele wijzigingen of aanvullingen van de statuten en/of huishoudelijk reglement worden vastgesteld
- het bestuur wordt gekozen.
ARTIKEL 12.
Oproepen tot een ledenvergadering worden schriftelijk aan alle leden toegezonden tenminste veertien dagen voor de dag van de vergadering, met opgave van de agenda.
ARTIKEL 13.
- Toegang tot de algemene ledenvergadering hebben alle leden en ere-leden van de vereniging. Ere-leden hebben slechts een adviserende stem. Geen toegang hebben geschorste leden en geschorste bestuursleden.
- Over toelating van andere dan de in lid 1 bedoelde personen beslist de algemene ledenvergadering.
- Ieder lid van de vereniging dat niet geschorst is, heeft een stem.
- Een lid kan zijn stem door een schriftelijk daartoe gemachtigd ander lid uitbrengen.
BESTUUR
ARTIKEL 14.
Het bestuur is belast met:
- de algehele leiding van de vereniging;
- het beheer van de geldmiddelen;
- de handhaving en uitvoering van statuten en het huishoudelijk reglement;
- het uitvoeren van besluiten van de ledenvergadering;
- de vertegenwoordiging van de vereniging naar buiten overeenkomstig het bepaalde in artikel 17 lid 3.
ARTIKEL 15.
- Het bestuur bestaat uit een oneven aantal van tenminste drie personen, die door de ledenvergadering worden benoemd uit de leden.
- Elk bestuurslid, ook wanneer hij voor een bepaalde tijd is benoemd, kan te allen tijde door de algemene ledenvergadering worden ontslagen of geschorst. Een schorsing die niet binnen drie maanden gevolgd wordt door een besluit tot ontslag, eindigt door het verloop van die termijn.
ARTIKEL 16.
Het dagelijks bestuur van de vereniging bestaat uit de voorzitter, de secretaris en de penningmeester. De voorzitter, de secretaris en de penningmeester worden door het bestuur uit zijn midden aangewezen.
De voorzitter leidt de ledenvergadering, de secretaris is verantwoordelijk voor het notuleren van leden- en bestuursvergaderingen.
Indien de voorzitter en/of de secretaris niet aanwezig zijn, treden hun respectieve plaatsvervangers op en indien ook deze afwezig zijn voorziet de vergadering daarin zelve.
ARTIKEL 17.
- Indien het aantal bestuursleden beneden het in artikel 15 genoemde minimum is gedaald, blijft het bestuur bevoegd. Het is echter verplicht zo spoedig mogelijk een ledenvergadering te beleggen waarin de voorziening in de open plaats of open plaatsen aan de orde komt.
- Het bestuur is niet bevoegd tot het sluiten van overeenkomsten tot het kopen, vervreemden of bezwaren van registergoederen, noch tot het sluiten van overeenkomsten waarbij de vereniging zich als borg of hoofdelijk medeschuldenaar verbindt, zich voor een derde sterk maakt of zich tot zekerheidstelling voor een schuld van een derde verbindt.
- De vereniging wordt in en buiten rechte vertegenwoordigd door de voorzitter tezamen met de secretaris of de penningmeester, danwel door de secretaris en de penningmeester tezamen, indien deze functies niet door een persoon worden bekleed.
ARTIKEL 18.
- Elk bestuurslid treedt uiterlijk drie jaar na benoeming af, volgens een door het bestuur op te maken rooster van aftreden. De aftredende is herkiesbaar; wie in een tussentijdse vacature wordt benoemd, neemt op het rooster de plaats van zijn voorganger in.
- Het bestuurslidmaatschap eindigt voorts:
- door het eindigen van het lidmaatschap van de vereniging;
- door bedanken.
GELDMIDDELEN.
ARTIKEL 19.
- De geldmiddelen van de vereniging bestaan uit:
- de contributie van de leden;
- schenkingen, erfstellingen en legaten;
- andere inkomsten zoals donaties en/of sponsorgelden.
PROGRAMMA
ARTIKEL 20.
Elke vier jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen wordt een programma door de ledenvergadering vastgesteld.
ARTIKEL 21.
Wijzigingen van en aanvullingen op het programma worden vastgesteld door de ledenvergadering.
ARTIKEL 22.
- Het verenigingsjaar is gelijk aan het kalenderjaar.
- Het bestuur is verplicht van de vermogens-toestand van de vereniging zodanige aantekeningen te houden dat daaruit te allen tijde haar rechten en verplichtingen kunnen worden gekend.
- Het bestuur brengt op een algemene ledenvergadering binnen zes maanden na afloop van het verenigingsjaar behoudens verlenging van deze termijn door de algemene ledenvergadering, zijn jaarverslag uit en doet, onder overlegging van een balans en een staat van baten en lasten, rekening en verantwoording over zijn in het afgelopen boekjaar gevoerd bestuur. Na verloop van de termijn kan ieder lid deze rekening en verantwoording in rechte van het bestuur vorderen.
- De algemene ledenvergadering benoemt uit de leden een commissie van ten minste drie personen, die geen deel mogen uitmaken van het bestuur. De commissie onderzoekt de rekening en verantwoording van het bestuur en brengt aan de algemene ledenvergadering verslag van haar bevindingen uit. De leden van de kascontrolecommissie worden gekozen voor drie jaar; per jaar treedt een lid af volgens rooster.
- Vereist het onderzoek van de rekening en verantwoording bijzondere boekhoudkundige kennis, dan kan de commissie van onderzoek zich door een deskundige doen bijstaan.
- Het bestuur is verplicht aan de commissie alle door haar gewenste inlichtingen te verschaffen, haar desgewenst de kas en de waarden te vertonen en inzage van de boeken en bescheiden der vereniging te geven.
- De last van de commissie kan te allen tijde door de algemene ledenvergadering worden herroepen, doch slechts door de benoeming van een andere commissie.
- Het bestuur is verplicht de bescheiden bedoeld in de leden 2 en 3 tien jaren lang te bewaren.
COMMISSIES EN WERKGROEPEN
ARTIKEL 23.
De ledenvergadering kan commissies en werkgroepen instellen op voordracht van het bestuur, de raadsfraktie en/of tenminste vijf leden.
ARTIKEL 24.
De commissies en werkgroepen kunnen ook niet-leden bij hun werkgroepen betrekken, dit alleen met goedkeuring van het dagelijks bestuur.
ARTIKEL 25.
De ledenvergadering bepaalt de taak van de ingestelde commissies en werkgroepen, welke taak niet in strijd mag zijn met statuten of huishoudelijk reglement.
ARTIKEL 26.
Ingeval van de mogelijkheid tot deelname in commissies ex artikel 61 van de gemeentewet door burgers, niet raadsleden zijnde, worden deze voorgedragen tot benoeming door de ledenvergadering, na overleg met het bestuur.
ARTIKEL 27.
De commissies en werkgroepen brengen van hun
activiteiten verslag uit aan de ledenvergadering, zo vaak als dit door de commissies en werkgroepen, het bestuur of tenminste vijf leden wenselijk wordt geacht.
FRAKTIE
ARTIKEL 28.
- De fraktie wordt gevormd door de leden van de vergadering, die na de gemeenteraadsverkiezingen zitting hebben in de gemeenteraad.
- De ledenvergadering stelt de kieslijst samen overeenkomstig de bepalingen der kieswet.
- De ledenvergadering draagt, in overleg met bestuur en fraktie en met inachtneming van de voorschriften der wet, er zorg voor dat voorzover mogelijk in eventuele tussentijdse vacatures in de fraktie wordt voorzien
- De fraktie kiest uit haar midden de fraktievoorzitter.
- De fraktievoorzitter schrijft voor iedere gemeenteraadsvergadering een fraktievergadering uit. Deelnemers hieraan zijn fraktie-, commissie- en bestuursleden en een vertegenwoordiging uit de leden. Het bestuur kan besluiten deze fraktievergaderingen openbaar te houden. De fraktievoorzitter is verantwoordelijk voor: de coordinatie van de fraktiewerkzaamheden, een duidelijke en ondubbelzinnige standpuntbepaling binnen de fraktie, de portefeuilleverdeling in de fraktie en de communicatie van de fraktie met bestuur en leden.
- De fraktie heeft tot taak de standpunten van de vereniging in de gemeenteraad naar voren te brengen en te verdedigen. Zij laat zich hierbij leiden door het door de ledenvergadering aangegeven beleid, te noemen het programma.
- Zo dikwijls het bestuur het nodig acht wordt het werk van de fraktie in een bestuursvergadering besproken. De gehele fraktie dient zo mogelijk daarbij aanwezig te zijn.
STATUTENWIJZIGING
ARTIKEL 29.
- In de statuten van de vereniging kan geen verandering worden gebracht dan door een besluit van een algemene ledenvergadering, waartoe is opgeroepen met de mededeling dat aldaar wijziging van de statuten zal worden voorgesteld.
- Zij die de oproeping tot de algemene ledenvergadering ter behandeling van een voorstel tot statutenwijziging hebben gedaan, moeten ten minste vijf dagen voor de vergadering een afschrift van dat voorstel, waar in de voorgedragen wijziging woordelijk is opgenomen, op een daartoe geschikte plaats voor de leden ter inzage leggen tot na afloop van de dag waarop de vergadering wordt gehouden.
- Een besluit tot statutenwijziging behoeft ten minste twee/derde van de uitgebrachte stemmen, in een vergadering waarin tenminste twee/derde van de leden tegenwoordig of vertegenwoordigd is. Is niet twee/derde van de leden tegenwoordig of vertegenwoordigd, dan wordt binnen vier weken doch niet binnen twee weken daarna een tweede vergadering bijeengeroepen en gehouden, waarin over het voorstel zoals dat in de vorige vergadering aan de orde is geweest, ongeacht het aantal tegenwoordige of vertegenwoordigde leden, kan worden besloten, mits met een meerderheid van ten minste twee/derde van de uitgebrachte stemmen.
- Een statutenwijziging treedt niet in werking dan nadat hiervan een notariële akte is opgemaakt.
ONTBINDING
ARTIKEL 30
- De vereniging kan worden ontboden door een besluit van de algemene ledenvergadering. Het bepaalde in de leden 1, 2 en 3 van het voorgaande artikel is van overeenkomstige toepassing.
- Aan het batig saldo na vereffening zal bij besluit van de algemene ledenvergadering een bestemming worden gegeven.
HUISHOUDELIJK REGLEMENT
ARTIKEL 31
- De algemene ledenvergadering kan een huishoudelijk reglement vaststellen.
- Het huishoudelijk reglement mag niet in strijd zijn met de wet, ook waar die geen dwingend recht bevat,noch met de statuten.
SLOTBEPALINGEN.
ARTIKEL 32.
In zaken waarbij de wet noch de statuten uitsluitsel geven, beslist het bestuur.
De komparant is mij, notaris, bekend.
Waarvan deze akte in minuut is verleden te Terschelling op de datum in het hoofd van deze akte vermeld.
Na zakelijke opgave van de inhoud van deze akte aan de verschenen persoon, heeft deze verklaard van de inhoud van deze akte te hebben kennisgenomen en op volledige voorlezing daarvan geen prijs te stellen. Vervolgens is deze akte na beperkte voorlezing door de komparant en mij, notaris, ondertekend.
REP.NO. 2211 GEREGISTREERD IN ENKEL-VOUD TE LEEUWARDEN D.D. 27-12-1989
IN REG.3 ONDER NUMMER 3.910032.006 RENVOOI(EN) : GEEN
ANNEX(EN) : TWEE
KOSTEN VAN REGISTRATIE : FL ****6,00
UITTREKSEL VAN DE NOTULEN.
Uittreksel uit de notulen van de algemene vergadering van de vereniging "ALGEMEEN BELANG VLIELAND", gevestigd te Vlieland, gehouden op 14 december 1989.De voorzitter opent de vergadering en konstateert:
- dat de vergadering bijeen was geroepen speciaal met het doel de statuten notarieel vast te leggen in verband met de wijziging van de Kieswet, welk voorstel was opgenomen op de agenda der vergadering;
- dat de statuten waren opgenomen in een konsept-akte, opgemaakt door mr. J.P. Mensink, notaris te Terschelling en Vlieland;
- dat dit voorstel werd aangenomen met algemene stemmen;
- dat ook overigens is voldaan aan de vereisten door de wet gesteld om tot het wijzigen casu quo vaststellen van de statuten over te gaan;
- dat in de vergadering werd besloten genoemde mr.J.P.Mensink opdracht te geven tot het verlijden van de akte, houdende vaststelling der statuten overeenkomstig de door hem opgemaakte konsept-akte, waartoe zij de leden van het bestuur bij deze machtigen, hetzij in persoon hetzij bij volmacht de betreffende akte te ondertekenen.