ABV verkiezingsprogramma 2022-2026
Het PDF document kunt u hier vinden.
Hieronder staat de tekst van het PDF document van het verkiezingsprogramma weergegeven:
ALGEMEEN BELANG VLIELAND LOKAAL SOCIAAL
Het ABV staat voor:
• Een samenleving waarin onze bewoners zich thuis voelen, zich veilig voelen, zich geborgen voelen.
• Een samenleving waarin onze bewoners goede en betaalbare huisvesting hebben, met goede zorg en onderwijs.
• Een samenleving waarin de Vlielander van jong tot oud wordt gehoord.
• Een samenleving die haar zelfstandigheid en eigen karakter kan behouden.
• Een samenleving die de balans bewaakt tussen:
- Natuur, met een optimale leefbaarheid en bewegingsvrijheid voor de eilander bevolking enerzijds,
- Toerisme, met behoud van rust en ruimte anderzijds.
Het ABV is al meer dan een halve eeuw de vertrouwde lokale politieke partij van Vlieland.
Voor de komende raadsperiode staat het ABV weer klaar om zich in te zetten voor de gehele Vlielandse samenleving. Het ABV is een onafhankelijke lokale partij die bij het bepalen van haar keuzes niet gebonden is aan de landelijke politiek. Het ABV heeft slechts één belang: UW BELANG.
Wij streven naar een optimale dienstverlening aan de bewoners, met zoveel mogelijk lokaal afgestemde oplossingen.
Het ABV maakt zich sterk voor het behoud van de zelfstandigheid van de gemeente Vlieland. Daarbij is belangrijk dat we de samenwerking met de andere Waddeneilanden verstevigen en tegelijkertijd de cultuur en tradities van Vlieland behouden.
Met uw steun kan het ABV zich ook in de komende raadsperiode 2022-2026 in blijven zetten voor een gezonde balans tussen natuur en toerisme, het versterken van de leefbaarheid op Vlieland en het behoud van een zelfstandige en financieel gezonde gemeente.
1. Behoud van Vlielander tradities zoals opkleden en het behoud van historisch medegebruik van Wad en Land, zoals pieren steken en strandrijden.
a. Vlielander tradities zoals opkleden, meibrand, zonschieten op Koningsdag, brommerrijden met oud en nieuw, maar ook de rouwstoet door de Dorpsstraat zijn onlosmakelijk aan het eilander leven verbonden en verbinden jong en oud. Deze tradities dragen bij aan onze gemeenschap, waarin we met elkaar beleven en voor elkaar zorgen.
b. Activiteiten zoals jutten, pieren steken en strandrijden zijn uniek voor het leven op de Waddeneilanden en mogen niet teloorgaan.
c. Kunst en cultuur geven het eiland kleur. Het ABV steunt daarom culturele initiatieven. Kleine en grotere activiteiten maken dat we elkaar zien staan en er misschien minder eenzaamheid is.
2. Herstel van de balans tussen enerzijds natuur, rust en ruimte, en anderzijds het toerisme.
a. Uiteraard willen wij dat we als Vlielandse samenleving zorgvuldig omgaan met onze natuurlijke omgeving, zodat die ook voor toekomstige generaties blijft bestaan. Daarom denkt het ABV mee over initiatieven tot het behoud van de natuur en de bescherming van het milieu op het eiland.
b. Wij zijn echter van mening dat het volbouwen van de natuur met windparken en zonneweides of het afschaffen van houtkachels op Vlieland, niet gewenst zijn als onze bijdrage aan een schoner milieu.
c. Gaswinning vormt een bedreiging voor onze unieke natuur.
d. Recreatie en toerisme zijn verreweg de belangrijkste dragers van de Vlielander economie en daarmee belangrijk voor de werkgelegenheid.
Er groeit echter spanning tussen leefbaarheid en toerisme. Vooral sinds corona is het op Vlieland nog drukker geworden. ABV denkt met de burgers mee om een acceptabele balans te bepalen en die balans vervolgens te bewaken. Een door de inwoners gedragen Omgevingsvisie is hierin belangrijk.
e. Wij zullen bewaken, dat er geen ongebreidelde groei in toerisme plaatsvindt. ABV zet in op meer kwaliteit in plaats van kwantiteit. De mening van de Vlielanders over wat acceptabel is, is daarbij leidend.
f. ABV wil grootschalige festivals kleinschaliger maken.
g. Wij willen dat in daluren kleinere bussen worden ingezet.
3. Betaalbaar wonen voor jong en oud met een keurmerk voor de woonveiligheid bij personeelshuisvesting.
a. Het ABV wil laten onderzoeken of het bouwen van woonhuizen en appartementen aan bijvoorbeeld de Willem de Vlaminghweg of het Westerseveld, haalbare oplossingen kan bieden voor het woningentekort.
b. We willen toezicht op permanente bewoning van koophuizen.
c. ABV wil voorkomen dat woningen in een woonbuurt voor huisvesting van veel personeel worden gebruikt en dat er teveel mensen in een ruimte wonen. Het Keurmerk Normering Flexwonen voor de woonveiligheid moet verplicht worden. Dit keurmerk verzekert de (brand-) veiligheid van woningen voor de inwoners.
d. Een huurwoning die aan gemeentefunctionarissen is toegekend, komt niet meer vrij doordat die niet als dienstwoning is geregistreerd. Zo blijven mensen na beëindiging van het dienstverband waarvoor ze naar Vlieland zijn gekomen, in zo’n woning wonen. ABV wil dit veranderen, zodat er meer plekken vrijkomen voor mensen met economische of sociaal-maatschappelijke binding op Vlieland.
4. Goede zorg voor jong en oud op het eiland.
a. Zorg en welzijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. ABV blijft zich inzetten voor welzijnszorg van goede kwaliteit voor jong en oud, met maatwerk voor wie dit nodig heeft.
b. ABV wil de Vlielander jeugd meer betrekken door met hen in gesprek te gaan om te horen wat jongeren missen en/of wensen op hun eiland.
c. ABV wil samen met de jeugd en de buurtcoach onderzoeken of er behoefte en mogelijkheid is om de Vliering weer open te stellen.
5. Behoud van goede sportvoorzieningen.
a. ABV ondersteunt initiatieven om het behoud van het Sportcentrum Flidunen veilig te stellen, vooral van het zwembad.
b. Meer bezoekers zijn in zomer en winter nodig om Flidunen gedurende het hele jaar door rendabel te houden; ABV ondersteunt initiatieven om dit te realiseren.
c. Sporten onder begeleiding in bos of duin kan nu geld kosten. ABV wil dat Staatsbosbeheer dit stopzet.
6. Ondersteuning van de door de Jutter ingeslagen weg naar behoud van voortgezet onderwijs op Vlieland.
a. ABV ondersteunt de fusie van de Jutter met OSG Piter Jelles als basis voor een goede samenwerking in de toekomst.
b. Een constructieve relatie van de lokale politiek met het schoolbestuur is belangrijk om samen te blijven zorgdragen voor goed onderwijs.
c. Wij ondersteunen het in stand houden van de huidige bootdienst tussen Vlieland en Terschelling, die leerlingen van Vlieland naar hun school op Terschelling brengt. Van deze dienst kunnen ook niet-schoolgangers gebruik maken.
7. Meer toezicht op handhaving parkeerbeleid.
a. ABV wil zorgen dat T-ontheffingen voor auto’s minder makkelijk worden afgegeven.
b. Het huidige parkeerbeleid moet gehandhaafd worden en bovendien worden opgenomen in de Omgevingsvisie. Hiermee kunnen we er ook voor zorgen dat nieuw aan te leggen parkeerplaatsen zoveel mogelijk uit het zicht zullen blijven.
c. ABV wil dat alle bedrijfswagens parkeren op het bedrijventerrein; niet alleen gedurende weekenden, maar dagelijks na gedane arbeid. Hiermee wordt meer ruimte geboden aan eilanders en aan bagagetransport voor onze gasten.
d. Wij willen het bevoorraden van winkels en horeca in de Dorpsstraat, alsmede het bagagevervoer, laten uitvoeren met kleinschaliger elektrisch vervoer.
8. Instandhouding en mogelijk uitbreiding van de verbinding tussen Vlieland en Terschelling.
a. Het ABV wil dat ook tijdens de schoolvakanties openbaar vervoer tussen de eilanden geborgd is.
9. Extra sneldienst in de avonduren in de wintermaanden.
a. ABV wil laten onderzoeken of er een extra sneldienst naar en van Harlingen kan komen. Die dienst zal niet alleen voor schoolgangers een uitkomst zijn, maar voor iedereen die naar de wal moet en niet een hele dag kwijt wil zijn.
10. Toezien dat de resultaten van de enquête lokale democratie worden opgevolgd.
a. De gemeente heeft naar aanleiding van de Quick Scan Lokale Democratie een verbeteragenda opgesteld. Die agenda moet worden omgezet in haalbare doelen. ABV wil bewaken dat die doelen worden gehaald.
b. We willen de Vlielanders meer betrekken bij burgerparticipatie, voor meer inspraak in ons lokaal beleid. Dit kan worden gerealiseerd door bijvoorbeeld enquêtes (online of op papier), voorlichtingen en werkgroepen.
11. Verantwoord omgaan met gemeenschapsgeld.
a. Het ABV wil de kosten voor het besturen van onze zelfstandige Gemeente beheersbaar houden.
b. De gemeente moet heldere en begrijpelijke jaarbegrotingen opstellen en die ook naleven.
c. Het ABV wil dat formatieplaatsen voor wethouders moeten worden teruggebracht naar de omvang van voor 2018: 0,65 fte per wethouder.
d. Medewerkers van de gemeentelijke uitvoerende organisatie moeten zo veel mogelijk blijvend thuis werken en de verdere kantoorfuncties moeten geconcentreerd worden in leegstaande panden.
e. Het ABV wil de hondenbelasting afschaffen.
12. Meer diversiteit in bedrijvigheid.
a. We willen mogelijkheden onderzoeken en lokale initiatieven ondersteunen tot verbreding van de werkgelegenheid.